Društvo za boj proti raku Velenje
 
  Sreča se skriva v vsakem novem jutru.
  Je v nas samih, samo pustiti ji moramo, da lahko zaživi.
     
 
30. 07. 2011
KAJ MORATE VEDETI
 
ABC o HPV - ABECEDA O HUMANIH VIRUSIH PAPILOMA

KAJ SO HUMANI VIRUSI PAPILOMA  (HPV)?

 

Humani virusi papiloma  ali s kratico HPV so velika družina virusov, ki lahko pri človeku povzročijo različne spremembe. Ime so dobili po tem, da povzročajo bradavice, ki jih imenujemo papilomi. Manjša skupina hudo ogrožajočih HPV (približno 15 vrst), pa lahko okuži celice materničnega vratu. Večina okužb se pozdravi sama, le pri nekaterih vztraja in povzroča predrakave spremembe. Če teh sprememb ne pozdravimo, lahko iz njih nastane rak materničnega vrat.

 

KAKO SE PRENAŠA OKUŽBA S HPV?

 

Okužba s HPV se prenaša s spolnimi odnosi. Vsaj 50% žensk in moških, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba je pogostejša pri mladostnikih in mlajših odraslih.  Tveganj je največje pri mladih dekletih, ki začnejo s spolnimi odnosi pred 15. letom starosti, saj je površina materničnega vrat takrat še nezrela in zato bolj dovzetna za okužbe.

Tveganje predrakavih sprememb in raka po dolgotrajni okužbi se povečuje  s pogostim menjavanjem spolnih partnerjev, kajenjem, dolgotrajnim jemanjem kontracepcijskih tablet, številni porodi,; večje je tudi pri oslabelem imunskem sistemu.

 

KAKŠNA JE POVEZAVA MED OKUŽBO S HPV, RAKOM MATERNIČNEGA VRATU IN DRUGIMI RAKI?

 

Čeprav so HPV zelo razširjeni, jih imunski sistem v večini primerov premaga in izloči v letu ali dveh. Virusi, ki jih pa telo ni moglo premagati, ostanejo v  celicah materničnega vratu in v njih povzročajo spremembe, tudi raka.  

 

KAKŠNA JE POVEZAVA MED OKUŽBO S HPV IN GENITALNIMI BRADAVICAMI?

 

Bradavice, ki se pojavijo na zunanjem spolovilu, imenujemo genitalne bradavice ali kondilomi. Povzročajo jih nizkorizični HPV, najpogosteje HPV 6 in HPV 11.

 

KAKO JE Z OKUŽBO S HPV PRI MOŠKIH?

 

Tudi moški se pri spolnih odnosih in intimnih stikih lahko okužijo s HPV, a je o teh okužbah mamo znano. Okužba poteka prikrito in moški ponavadi niti ne ve, da je okužen. Oba spola, sta prenašalca virusa HPV!

 

KAKO LAHKO OKUŽBO S HPV PREPREČIMO?

 

Za okužbo ni zdravila, vendar se pa lahko zaščitimo – najpomembnejša je varna spolnost, za katero velja pravilo ABC :

 

AABSTINENCA

 

B – ZVESTOBA

 

C- CONDOM – redna uporaba kondoma.

 

ALI CEPLJENJE VARUJE PRED OKUŽBO S HPV?

 

Cepljenje proti okužbi s HPV je eden od najučinkovitejših ukrepov, ki bo zmanjšalo število bolnic z rakom materničnega vratu. Za učinkovito zaščito so potrebni trije odmerki cepiva.

 

Za deklice , ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, je cepivo uvrščeno v Nacionalni program cepljenja in je na voljo brezplačno ob rednem šolskem sistematskem pregledu.

 

Za vse druge deklice, mladostnice in odrasle ženske je cepivo brezplačno. O cepljenju se pozanimajte pri svojemu zdravniku.

 

ALI JE CEPLJENJE PROTI OKUŽBI S HPV VARNO?

 

Cepljenje proti okužbi s HPV je varno.

 

 

Od vseh ukrepih so izredno pomembni redni presejalni ginekološki pregledi in odvzemi brisov materničnega vratu (test PAP ), s katerimi je mogoče pravočasno odkrivati predrakave spremembe materničnega vrat. V Sloveniji program ZORA povabi na tak pregled vse ženske po 20. letu starosti.

 

 

Vir: Zveza slovenskih društev za boj proti raku

 

 

Nazaj na novice