Društvo za boj proti raku Velenje
 
  Sreča se skriva v vsakem novem jutru.
  Je v nas samih, samo pustiti ji moramo, da lahko zaživi.
     
 
5. 10. 2010
OKTOBER - SVETOVNI MESEC BOJA PROTI RAKU DOJK
 
PREISKUJTE SI DOJKE SAME - VAŠE ZDRAVJE JE V VAŠIH ROKAH

V Sloveniji vsako leto zboli več kot 1100 žensk za rakom dojke. Slaba osveščenost žensk o pomembnosti samopregledovanja dojk in opravljeni mamografiji po petdesetem letu starosti je eden izmed razlogov, da je petletno preživetje slovenskih bolnic za 10 odstotkov slabše od evropskega povprečja.

 

Ideja o »rožnatem oktobru« se je rodila leta 1997 v Združenih državah Amerike, ko so začeli zbirati denar za osveščanje žensk o raku dojk, pomenu samopregledovanja in za preventivne mamografske preglede. Pobuda se je hitro razširila tudi v Evropo in podpira jo Mednarodna zveza za boj proti raku. Na perečo problematiko raka dojk tako vsako leto opozarja vedno več držav z vse obsežnejšimi akcijami.

 

TUDI LETOŠNJI OKTOBER BO POTEKAL V ZNAMENJU ROŽNATE PENTLJE,  SIMBOLA BOJA PROTI RAKU DOJK.

 

 

 

S SAMOPREGLEDOVANJEM JE LAŽJE ZAZANATI SPREMEMBE.

S pregledovanjem in spoznavanjem svojih dojk naj bi dekleta pričela že v poznih najstniških letih in nadaljevala vse življenje. Pregled je potrebno opraviti enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Po izgubi menstruacije bi si ženske morale pregledati dojke na izbrani dan v mesecu. Z rednim pregledovanjem dojk ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne.

KAKO IZVEDEMO SAMOPREGLEDOVANJE?

1. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.

2. Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.

3. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.

4. Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

Na kakšne znake moramo biti pozorni ob samopregledovanju dojk?

  • Bulica ali zatrdlina v dojki oz. pod pazduho.
  • Vdrta prsna bradavica ali spontan izcedek iz dojke.
  • Sprememba oblike ali velikosti dojke.
  • Sprememba barve kože.

 

 

ČE IMATE KATERO OD TEH  SPREMEMB – POJDITE ČIM PREJ K ZDRAVNIKU!


 

 

 

Nazaj na novice