Društvo za boj proti raku Velenje
 
  Sreča se skriva v vsakem novem jutru.
  Je v nas samih, samo pustiti ji moramo, da lahko zaživi.
     
 
3. 11. 2023
MOVEMBER
 
Brki bodo ponovno zaplapolali v vsem svojem sijaju!

Pri moški populaciji so na prvih štirih mestih po pojavnosti, najbolj pogosti rak prostate, kože, pljuč ter danke in debelega črevesa. Za rakom prostate letno zboli okoli 1.600 moških, rak mod je najpogostejši rak mladih odraslih moških med 20. in 40. letom. Rak dojk je sicer najpogostejši rak pri ženskah, vendar 1 % raka dojk predstavljajo tudi moški bolniki. Za pljučnim rakom v Sloveniji letno zboli okoli 1000 moških, za rakom debelega črevesa in danke pa 900 moških. Poznati in priznati svoja leta je pomembno, kadar gre za telesno zdravje moškega. Življenje se s staranjem ne konča, temveč šele začne. Kakšno bo, pa je odvisno od slehernega posameznika. Redno preventivno pregledovanje mod, prostate, dojk in odzivanje na presejalni test v programu SVIT (namenjen odkrivanju prikrite krvavitve v blatu pri moških in ženskah, starih od 50 do 74. let), vsako spremembo in dvom pri opažanju le-teh je potrebno vzeti resno. Tudi gibanje naj bo dnevno na urniku. Pa naj bo to zmerna vadba ali preprosto več hoje, vse šteje, vsak korak v telesu namreč povečuje hormon sreče in s tem boljše počutje.

Pravi junak je, kdor si upa priznati svojo stisko, svoje napake, težave in poiskati pomoč. Iskati pomoč ni sramotno, iskati pomoč je herojsko, kajti s tem se kaže ljubezen do sebe in ljubezen do svojega življenja. Tudi pri moških. Le s pozicije, kjer so sneta očala strahu, ega, mačizma, perfekcionizma, bo mogoče življenje postaviti na realne in bolj zdrave temelje.

Torej moške skupaj z Ministrstvom za zdravje RS, Zvezo slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana in Društvom za boj proti raku Velenje pozivamo, da odprto razpravljajo o svojem zdravju, iščejo podporo in sprejemajo proaktivne korake k bolj zdravemu in srečnejšemu življenju.

Društvo za boj proti raku Velenje

 

Nazaj na novice