Društvo za boj proti raku Velenje
 
  Sreča se skriva v vsakem novem jutru.
  Je v nas samih, samo pustiti ji moramo, da lahko zaživi.
     
 
13. 11. 2023
VISTA – Park 16. novembra
 
16. novembra bomo praznovali tretjo obletnico lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za odpravo prvega raka na svetu – raka materničnega vratu.

Naj VISTA – Park 16. novembra  zasveti v turkizno modri barvi- barvi odprave raka materničnega vratu  saj bomo praznovali tretjo obletnico lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za odpravo prvega raka na svetu – raka materničnega vratu.


Rak materničnega vratu je ena redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb. Od leta 2003 v Sloveniji poteka državni program organiziranega presejana za raka materničnega vratu ZORA, ki z rednimi preventivnimi ginekološkimi pregledi in pregledi celic v brisu materničnega vratu, omogoča zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb. Namenjen je ženskam, starim med 20 in 64 leti, ki v zadnjih treh letih niso opravila pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu.

Drage ženske, ne pozabite, da je življenje eno samo. Poskrbite za svoje zdravje in zdravje svojih hčera, sinov ter se redno udeležujte ginekoloških pregledov, državnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka Zora (rak materničnega vratu), Dora (rak dojk) in Svit (rak debelega črevesa in danke). 

Če dobite vabilo, se nanj nemudoma odzovite!

Je druga najpogostejša oblika raka, ki prizadene ženske mlajše od 45 let. Glavni nevarnostni dejavnik je okužba z visoko rizičnimi ali onkogenimi humanimi papiloma virusi (HPV), ki so odgovorni za nastanek več kot 95 % primerov raka materničnega vratu. Najpogostejša sta HPV 16 in 18. HPV se prenaša s kože na kožo, do česar pride ob kakršnikoli vrsti spolnega odnosa. Dejavniki tveganja za okužbo s HPV so začetek spolnih odnosov v zgodnji mladosti, prebolele spolne bolezni in številni spolni partnerji. Tveganje povečujejo tudi številni porodi, dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tabletk, kajenje, družinska obremenjenost, okužba s HIV. Spolno prenosljivo okužbo lahko prenašajo tako moški kot ženske. Od okužbe s HPV do razvoja predrakavih in rakavih sprememb lahko preteče tudi več let. Obstaja veliko genotipov HPV in vsi niso enako nevarni. Večina žensk se vsaj enkrat okuži s HPV. V 80–90 % okužba sama od sebe izzveni v enem do dveh letih, zato tudi ob okužbi s HPV z visokim tveganjem (pozitiven test HPV), če je test PAP negativen (normalen izvid brisa materničnega vratu), ukrepanje ni potrebno. V 10-20 % okužba vztraja, virus poškoduje celice materničnega vratu, ki se lahko začnejo nenadzorovano deliti, kar privede do razvoja raka. Virusi HPV lahko povzročijo rakave spremembe tudi na nekaterih drugih delih telesa (analni rak, rak zunanjega spolovila, celo žrela in ustne votline). Zdravila za okužbo s HPV ni, priporočljivo je cepljenje proti HPV. V Sloveniji je cepljenje proti HPV od leta 2009 na voljo brezplačno za vse deklice v 6. razredu osnovne šole. Cepljenje je dostopno tudi ostalim ženskam, vendar je samoplačniško. Na voljo je tudi cepljenje za dečke proti HPV na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zgodnje oblike bolezni raka materničnega vratu so praktično brez simptomov. Najpogostejši simptom je krvavitev v pomenopavzi, dolgotrajen smrdeč izcedek iz nožnice, boleč spolni odnos, stalne bolečine v križu (če niso posledica sprememb v hrbtenici), pogosto in boleče uriniranje ali krvav urin (če ni posledica vnetja mehurja). Za postavitev diagnoze je treba opraviti biopsijo maternične sluznice, rentgensko slikanje prsnih organov,  krvne preiskave in biokemične preiskave. Ob sumu na razširjeno bolezen se opravi tudi pregled sečnega mehurja (cistoskopija), pregled danke (rektoskopija), UZ, CT ali MR.  Zdravljenje predrakavih sprememb in zgodnje oblike raka materničnega vratu je kirurško, in sicer z izrezom tkiva z diatermično zanko ali konizacijo (stožičasto izrezanje tkiva). Dokončni način zdravljenja se odloči glede na stadij bolezni in patomorfološke lastnosti. 

Ob zapisanem drage ženke, ne pozabite, da je življenje eno samo. Poskrbite za svoje zdravje in zdravje svojih hčera, sinov ter se redno udeležujte ginekoloških pregledov, državnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka Zora (rak materničnega vratu), Dora (rak dojk) in Svit (rak debelega črevesa in danke). Če dobite vabilo, se nanj nemudoma odzovite!

 

Nazaj na novice